Etapele evolutiei tehnologiei HR
Articol realizat de Colectiv Rentrop & StratonEtapa 1: Sistemele manuale, bazate pe hartie
Initial, sistemele HR au fost exclusiv, „bazate pe hartie“, functionand independent si nu se integrau cu alte functii de business. in aceasta etapa, raportarea era foarte rudimentara si HR era singurul custode al datelor. Era normal ca managerii din aceasta perioada sa trimita angajati la HR pentru ca acestia raspund la toate intrebarile legate de personal.
Etapa 2: Tehnologia calculatoarelor personale timpurii (PC)
In aceasta etapa, a existat o migrare a informatiilor cuprinse in sistemele bazate pe hartie catre sistemele de calculatoare si retelele locale (LAN). Aceste baze de date HR au fost capabile sa produca rapoarte cuprinzand informatii de baza despre angajati. Progresele in tehnologia bazei de date au inclus salarizarea si cateva versiuni elementare ale urmaririi angajatilor. Datele HR au fost stocate de obicei pe un server client – o arhitectura de retea in care fiecare computer din retea este fie un client, fie un server.
Etapa 3: Sisteme electronice de baze de date
Urmatoarea etapa a inceput odata cu aparitia tehnologiei bazelor de date relationale. O baza de date relationala inseamna ca o data poate fi stocata in mai multe fisiere, fiecare continand diferite tipuri de date. Diferitele fisiere pot fi conectate astfel incat informatiile din fisierele separate sa poata fi utilizate impreuna. O baza de date relationala permite crearea de baze de date in mai multe locatii diferite. Aceasta tehnologie a oferit organizatiilor capacitatea de a elabora rapoarte mai complexe care au integrat mai multe elemente de date. Etapa bazelor de date relationale a oferit posibilitatea ca un raport sa poata fi generat grupand informatii din diferite baze de date (nume, adresa, informatii despre salariu si beneficiu).
Odata cu aceasta miscare catre bazele de date electronice, sistemele HR au inceput sa se integreze cu alte sisteme de business. Managementul a inceput sa achizitioneze sisteme la nivel de organizatie, sisteme care includ si module de HR. Un sistem la nivelul intregii organizatii este unul care sustine cerintele functionale sau transversale de ansamblu, mai degraba decat pe cele ale unui singur departament sau grup din cadrul organizatiei.
Un sistem larg folosit la nivelul intregii organizatii a fost SAP-ul (Sistems, Applications and Products). Cand managerii au inceput sa ia mai mult in considerare HR-ul, au solicitat includerea in SAP a unui modul HR. Departamentul HR a continuat sa detina datele despre angajati si a inceput sa devina o parte integranta a afacerii. Bazele de date au devenit foarte importante si au ajutat HR-ul, permitandu-i sa genereze rapoarte si sa-si intareasca pozitia atunci cand acesta furnizeaza managerilor rapoarte relevante legate de HR.
Exemplu: daca compania decide sa introduca un nou produs sau sa demareze o schimbare organizationala, ea poate folosi datele din sistemul HR. in acest moment, HR a intrat pe deplin in lumea digitala, de unde si denumirea termenului (HR digital).
Etapa 4: Etapa tehnologiei bazate pe Web
Aplicatiile bazate pe Web utilizeaza un browser Web ca interfata utilizator (numit „front-end“). Utilizatorii pot accesa aplicatiile de pe orice computer conectat la Internet printr-o pagina de conectare protejata prin parola. in cea mai mare parte, Departamentul de resurse umane continua sa fie proprietarul si custodele informatiilor despre resursele umane, dar altii au inceput sa recunoasca valoarea acestor informatii pentru afacere. Rapoartele pe care HR le poate produce au devenit mai sofisticate.
Si acum, ne intrebam, pe buna dreptate, Ce va urma?
Tehnologia viitorului va viza accesul rapid la informatiile actuale, iar capacitatea de a accesa aceste informatii prin mai multe sisteme va oferi organizatiilor un avantaj strategic. HR-ul este de asteptat sa renunte la rolul sau de unic proprietar al informatiilor despre resursele umane, astfel incat managerii si angajatii sa poata utiliza aceste informatii pentru a-si rezolva propriile probleme folosind sisteme bazate pe Web. Acest nou sistem nu inseamna neaparat o reducere a personalului din HR. Sistemul va permite profesionistilor din domeniul resurselor umane sa se concentreze asupra transformarii informatiilor in cunostinte care pot fi utilizate de organizatie pentru luarea deciziilor. Altfel spus, viitorul va pune impreuna resursele umane si IT-ul, pentru a exploata aceasta tehnologie.
Newsletter PortalResurseUmane.ro
Ramaneti la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Abonati-va ACUM la Newsletterul PortalResurseUmane.ro si primiti cadou Raportul special "Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si ReviSal"!