Cresc amenzile pentru nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara
Articol realizat de Andreea PestisanRedactor
Nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara se va sanctiona cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara. Aceasta modificare a literei i) alineatul (1) al articolului 260 din Codul muncii a fost adoptata de Camera Deputatilor si va fi trimisa, spre promulgare, presedintelui Romaniei.
In prezent, nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara se sanctioneaza contraventional cu o amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei. Valoarea amenzii este considerata modica de catre initiatorii propunerii legislative. De aceea, acestia au considerat ca este necesara corelarea cuantumului amenzilor cu numarul de salariati care presteaza munca suplimentara, pentru a asigura o proportionalitate intre amenda aplicata si amploarea contraventiei.
Angajatii romani lucreaza peste 40 de ore pe saptamana, situandu-se pe locul 3 din Uniunea Europeana si fiind peste media europeana, de 23%, in ceea ce priveste munca suplimentara, potrivit datelor European Working Conditions Survey, din anul 2016. Cei mai expusi riscului de a efectua ore suplimentare sunt salariatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 49 de ani, astfel ca 39% dintre acestia muncesc mai mult de 40 de ore pe saptamana.
Aceasta propunere legislativa a fost respinsa de senatori, in iunie 2018, dar a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 18 septembrie 2019, in calitate de camera decizionala. Pentru a intra in vigoare, propunerea trebuie sa fie promulgata de catre presedintele Klaus Iohannis si sa fie publicata in Monitorul Oficial.
Newsletter PortalResurseUmane.ro
Ramaneti la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Abonati-va ACUM la Newsletterul PortalResurseUmane.ro si primiti cadou Raportul special "Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si ReviSal"!